ON LINE

13 Οκτωβρίου 2015

Η ΜΠΛΕ ΣΧΟΛΙΚΗ ΠΟΔΙΑ.

Γράφει η Giota.
Όσοι δεν τις προλάβαμε τις θυμόμαστε από τις ελληνικές ταινίες, από διηγήσεις και από φωτογραφίες των γονιών μας. Ο λόγος για τις σχολικές ποδιές οι οποίες καταργήθηκαν στις 6 Φεβρουαρίου 1982 από τον τότε Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Λευτέρη Βερυβάκη. Οι σχολικές ποδιές δεν ήταν εξ αρχής μπλε. Αρχικά ήταν μαύρες, την αλλαγή του χρώματος την καθιέρωσε ο Γεώργιος Παναδρέου το 1965.

Όπως σε κάθε "μέτρο", έτσι και στις σχολικές ποδιές υπήρχε μια μερίδα ατόμων που τις αποδοκίμαζε και μια που τις υποστήριζε...
Οι "πολέμιοι" των σχολικών ποδιών υποστήριζαν ότι όλη αυτή η "μπλε" ομοιομορφία στα σχολεία θύμιζε στρατόπεδα παιδιών, ότι καταπίεζαν τα κορίτσια και έκανε τα αγόρια να αισθάνονται άσχημα που ντύνονταν σαν τα κορίτσια. , ότι τα εμπόδιζαν να αναπτύξουν και να προβάλλουν την προσωπικότητά τους.
Οι υποστηριχτές, από την μεριά τους, ισχυρίζονταν πως η ομοιόμορφη σχολική ενδυμασία δεν άφηνε περιθώρια για ανισότητες μεταξύ των μαθητών, περιόριζε τα έξοδα των γονιών για την ενδυμασία και διασφάλιζε την "καθώς πρέπει" εικόνα των μαθητών.
Γεννημένη το 1983 σαφώς και δεν γνώρισα την εποχή της σχολικής ποδιάς. Πήγαινα στο σχολείο έχοντας την ελευθερία να φοράω ότι ήθελα, να κάνω τα μαλλιά μου όπως ήθελα και πολλές φορές, αν ξυπνούσα νωρίς, κότσαρα και την μάσκαρά μου!
Έβλεπα όμως και την άλλη όψη...
Έβλεπα συμμαθητές μου που έκαναν πασαρέλα και επίδειξη extrem μαλλιών και έξαλλων ρούχων και άλλους να έρχονται με την ίδια φθαρμένη φόρμα κάθε μέρα!!!! Θυμάμαι ένα απόγευμα στο σπίτι μας όπου ήταν μαζεμένες οι φίλες της μαμάς μου για καφέ και συζητούσαν για την τότε εποχή, για τα αρνητικά και τα θετικά της σχολικής ποδιάς. Ξαφνικά μου ζητήθηκε η γνώμη μου για το θέμα και η απάντηση ήρθε αυθόρμητα στα χείλη μου :

"Μια χαρά! Θα μας γλίτωνε κι από το καθημερινό "Τι θα φορέσω σήμερα!" ."

Ας έρθω όμως στο σήμερα.... έχοντας τελειώσει από τις σχολικές μου υποχρεώσεις και όντας μαμά δύο παιδιών που σε λίγο πρόκειται να μπουν στην υποχρεωτική εκπαίδευση σκέφτομαι ότι η ομοιόμορφη σχολική ενδυμασία δεν θα ήταν και τόοοοσο άσχημη ιδέα...Όχι φυσικά με την μορφή που την θυμόμαστε (φούστα-μπλούζα για τα κορίτσια και πανταλονάκι-πουκάμισο για τα αγόρια) αλλά σε κάτι πιο εκσυγχρονισμένο, σε κάτι που να ακολουθεί τις απαιτήσεις τις εποχής μας και τις ανάγκες των παιδιών.

Συμφωνώ με τα θετικά της αλλά και με τα αρνητικά της , προβληματίζομαι....όμως τα τελευταία χρόνια ζούμε και επιβιώνουμε μετα βίας, σχεδόν οδεύουμε στην εποχή του "Εμπρός πίσω" που έλεγε και ο Περίανδρος Πώποτας στο χιλιοπαιγμένο "Καφέ της Χαράς", οπότε ίσως να ήταν μια καλή λύση για τους γονείς αλλά και για τους μαθητές....
...ίσως όμως και όχι....
???

φωτο από heyflauntit.blogspot.com

Εσείς τι λέτε; 





Ακολούθησε τις Βlog-o-logies στο facebook
&
έλα να Blog-o-λογίσουμε στην ομάδα

5 σχόλια:

  1. Εγώ είμαι υπέρ!!! Και θα σου πω γιατί. Θεωρώ ότι το σχολείο δεν είναι πασαρέλα! υπάρχει ανταγωνισμός σ'όλες τις ηλικίες και τα παιδιά ζηλεύουν πολύ! οπότε αυτή η στολή θα μας έλυνε τα χέρια από πολλά προβλήματα ζήλιας,κοροίδιας και διαχωρισμού! δε θέλω ούτε να σκεφτώ πόσοι γονείς δε μπορούν να ανταπεξελθουν οικονομικα να πάρουν καινούρια ρούχα και παπούτσια! φαντάζεσαι πως νιώθουν αυτά τα παιδάκια μέσα τους; πόσο βασανίζεται η ψυχούλα τους και ποσο τα κοροιδεύουν στο σχολείο?
    αυτή η ποδιά πιστεύω θα ήταν διαχώριζεσαι πολλά πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η αλήθεια είναι οτι τα τελευταία χρόνια έχουν ξεφύγει τα πράγματα στο ενδυματολογικο κομμάτι της σχολικής κοινωνίας (χωρίς να βγάζω έξω τον εαυτό μου). Μια ομοιόμορφη σχολικη ενδυμασία, γιατί απ' ότι καταλαβα οι περισσότεροι "τσινάνε" στον όρο "ποδιά", θα ήταν μια καλή λύση για πολλά θέματα..αρκεί, όπως ανέφερα και στην ανάρτηση πιο πάνω να συμβαδίζει με τις αναγκες της εποχής μας και των παιδιών μας. Και το καλύτερο θα ήταν να παρεχονται από το κράτος (ονειρέψου λίγο ακόμα Γιώτα χαχα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ Γιώτα μου απόλυτα μαζί σου! μαλλον θα ονειρευτούμε μαζί!

      Διαγραφή
  3. Είμαι υπέρ διότι θα καταπολεμησει τις ανισότητες, οι γονείς θα ανασανουν και τα εντελώς άθλια πρότυπα θα περιοριστουν. Δυστυχώς με λύπη αντιλαμβάνομαι πως η ελευθερία έκφρασης εδηγησε και στην σημερινή εικόνα στα σχολεία. Στο κάτω κάτω δεν είναι έκφραση να ντύνεται το πιτσιρικι μη σχολιάσω πως αλλά μιμειτισμος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θα με βρεις σύμφωνη Μαίρη, ακριβώς το ίδιο πιστεύω κι εγώ. Η κατάσταση έχει παραγίνει....

      Διαγραφή

Τα σχόλιά σας με γεμίζουν χαρά!