ON LINE

16 Σεπτεμβρίου 2015

ΑΠΟ TO "NA MHN..." ΣTO "A...MHN".

"Να μην το βάλω τιμωρία...."
"Να μην του ρίξω καμιά στον πωπό..."
"Να μην το μαλώσω...."
"Να μην του φωνάξω πάνω στα νεύρα μου...."
"Να μην του λέω "ΜΗ"......"
"Να μην το απειλώ λέγοντας "Αν δεν....τότε θα..."...."
και ένα εκατομμύριο ακόμα "Να μην...." στο παιδί μου που θα έχουν αρνητικές συνέπειες στο παρόν αλλά και στο μέλλον τους-μας.


Τι να πω....πραγματικά έχω προβληματιστεί γιατί ξεκίνησα σαν μαμά του διαλόγου...έκανα πράξη όλα αυτά τα "Να μην..." αλλά έφτασα στο "Α...μην!!!!!".

Και λέω ότι έφτασα στο "Αμήν" γιατί τα δίδυμα είναι πλέον 4,5 χρονών και η συμπεριφορά τους είναι πιστό αντίγραφο όλων των αρνητικών αποτελεσμάτων που επακολουθούν στα αντίθετα του "Να μην...".

Μπερδευτήκατε ε;
Θα σας το αναλύσω....
Δεν τα μάλωνα, δεν τα τιμωρούσα, δεν τους φώναζα, δεν τα απειλούσα, δεν τα πίεζα....ανέλυα, εξηγούσα,συζητούσα....ξέρετε πού κατέληξα; Στο να με "καβαλήσουν" κανονικότατα!
Στο να μην με "ακούν"!
Στο να έχουμε γίνει "ίσα κι όμοια"!
Στο να αντιμιλάνε και να κοροιδεύουν όταν κάνω παρατήρηση.
Στο να είναι ισχυρογνώμονες, εκνευριστικά απαιτητικές και σε πάμπολλες ακόμα συμπεριφορές που "κανονικά" δεν θα έπρεπε να έχουν αφού εγώ ακολουθούσα πίστα όλα τα "Να μην....".

Ναι! Αν έβλεπα θετικά αποτελέσματα στο "Να μην...." ίσως αυτή η ανάρτηση να μην υπήρχε...όμως βλέπω ότι το θέμα με την πολύ ελευθερία,την υπερανάλυση και τον πολύ διάλογο δεν "πέτυχε" σε μας...τι δεν πέτυχε;;;;; πέρασε και ούτε καν μας ακούμπησε! Δηλαδή μας ακούμπησε αλλά με τόση δύναμη που μας έριξε στην απέναντι όχθη, αυτή του "Α..μήν!!!"

Και αυτό που μου δημιουργεί τα περισσότερα ερωτηματικά είναι ότι αυτές οι συμπεριφορές αφορούν μόνο εμάς...δηλαδή φέρονται άσχημα μόνο μέσα στα οικογενειακά όρια, αν μπορώ να το θέσω έτσι...Με τους φίλους μας ή στο σχολείο είναι Κυρίες!!!!!!!!!

Η καθημερινότητα όμως δεν παλεύεται!!!! Δεν μπορώ να την ανεχτώ.....και τώρα καταβάλω τιτάνιες προσπάθειες να καλυτερεύσω συμπεριφορές που ίσως να είχαν αποφευχθεί με λίγη τιμωρία ή λίγο εντονότερο μάλωμα ή έστω με μια ψευτομπατσούλα στον πωπό που απ' ότι λένε μόνο κακό κάνουν!

Γι αυτό σας λέω: Μην πορώνεστε τόσο υπέρ της μιας ή της άλλης πλευράς και ξεκατινιάζεστε στις διάφορες ομάδες του Facebook. Δεν είπαμε να τα σαπίσουμε στο ξύλο τα παιδιά μας αλλά λίγη πειθαρχία και λίγα όρια δεν έβλαψαν κανέναν!
{τώρα μπορείτε να μου κάνετε ντου}
 Γράφει η Giota.



Ακολούθησε τις Βlog-o-logies στο facebook
και
έλα να Blog-o-λογίσουμε στην ομάδα

12 σχόλια:

  1. Αχ Γιώτα αυτό βασανίζει πολλούς γονείς που νομίζουν ότι τελικά έχουν κάνει λάθος που διάλεξαν άλλο δρόμο από αυτόν που μεγάλωσαν.Σκέψου μόνο ότι όπως είπες και εσύ αυτή η συμπεριφορά είναι μόνο στο σπίτι και έξω είναι κυρίες ,δηλαδή όλα αυτά που τους μάθαινες τόσα χρόνια έπιασαν τόπο,στο σπίτι του ο καθένας μπορεί να είναι ο εαυτός του και να νιώθει άνετα να βγάλει όλα αυτά που έχει μέσα του.Έτσι και τα κορίτσια σου νιώθουν άνετα με τη μαμά και το μπαμπά και είναι ο εαυτός τους χωρίς να φοβούνται την κριτική και την αντίδρασή σας.Είναι ελεύθερες και όχι καταπιεσμένες.Θα σου άρεσε περισσότερο να καταπιέζουν τα συναισθήματά τους και την ένταση που τώρα μπορεί να νιώθουν για τον οποιονδήποτε λόγο και να τους μένουν απωθημένα μέσα τους; Νομίζω ότι στην εφηβεία θα καταλάβεις ότι έκανες πολύ σωστά που δεν τις μάλωνες και συζητούσατε και αναλύατε τα πάντα.Όσο για τα ξεκατινιάσματα ευκαιρία ψάχνουν μερικοί άνθρωποι για να βγάλουν τα απωθημένα τους .Καλή συνέχεια στο δύσκολο δρόμο της μητρότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πριν γίνω μάνα λίγες φορές είχα κρίνει αλλά κι αυτές τις μετανιώνω τώρα. Αλλά βλέπω πολλές μάνες ακόμα και τώρα δεν συνειδηοποιούν κάποια δεδομένα και συνεχίζουν και κρίνουν. Σε νιώθω...
    Καλημέρα!
    Από το πάρτι της Μommasdailylife

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλά...κι εγω τα ίδια έκανα πριν γίνω μαμά...δυστυχώς έξω απο τον χορό πολλά τραγούδια λεμε!!!!! Ευχαριστώ για την επίσκεψη Μαρία!

      Διαγραφή
  3. Χμμμ! Έχω μάθει να μην κρίνω. Και οφείλω να ομολογήσω πως δεν μου αρέσει και να με κρίνουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξέρεις, Χριστίνα μου....η κριτική πολλές φορές ειναι εποικοδομιτική.Παίζει μεγάλο ρόλο ο τρόπος που θα γίνει! Διαφωνώ με την κακοπροαιρετη, προσβλητική κριτική που έχει σκοπό να μειώσει και να στεναχωρήσει τον συνομιλητη. Η καλοπαροαιρετη και συμβουλευτικη κριτική μου αρέσει....

      Διαγραφή
  4. Πολυ ωραια αναρτηση!!! Ερχομαι.απο το λινκ παρτυ!!! Φιλια!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τα όρια είναι τελικά μεγάλη ιστορία. Και το κακό είναι πως πολλοί από εμάς έχουμε μεγαλώσει χωρίς όρια (δε θεωρώ τις τιμωρίες και το ξύλο όρια!) και δυσκολευόμαστε να τα θέσουμε στα παιδιά μας. Ή μπορεί να πιστεύουμε ότι τα "κακοποιούμε" όταν τους λέμε μερικά όχι ή όταν υπάρχουν συνέπειες για τις πράξεις τους. Τα όρια είναι κάτι πολύ καλό που μπορούμε να προσφέρουμε στα παιδιά μας. Κι εγώ βέβαια που το γράφω αυτό, δεν τα πολυκατάφερα όταν ήταν τα παιδιά μου μικρά. Τουλάχιστον μπορώ να πω ότι όλα πηγαίνουν καλά, στα 18 και τα 15 τους είμαστε σε καλό δρόμο. Ευελπιστώ να μην αλλάξει αυτό!

    Φιλιά
    Ελένη
    https://myfortysomethingworld.wordpress.com/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αχ Γιωτα μου αχ, εμεις την εχουμε μια και μοναδικη και μας εχει καβαλισει κανονικοτατα η κυρια, ημουν επισης πολυ πιστη σε ολα αυτα τα Να μην, βλεπεις εμεις οι μαμαδοbloggers εχουμε το ελλατωμα να διαβαζουμε πολυ. Απ την αλλη πλευρα ομως λεω στον εαυτο μου πως μια φορα θα μεγαλωσει και κανω υπομονη. Απο το παρτυ της Μαχης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Έπιασες ένα πολύ μεγάλο θέμα κατ εμέ το οποίος είναι ασορτί με την νέα μόδα των τελευταίων ετών που ονομάζεται ενσυναίσθηση! Είμαι της κατηγορίας των ανθρώπων όπου βρίσκεται σε μία ενδιάμεση κατάσταση σε σχέση με την διαπαιδαγώγηση, που τείνει προς την λογική της ενσυναίσθησης. Εγώ δεν το ονομάζω τιμωρία στην μικρή ΠΟΤΕ που είναι επίσης 4,5 ετών. Της το αποκαλώ συνέπεια! Της εξηγώ πως ότι κάνει όποια συμπεριφορά επιλέξει θα έχει και επιδράσεις στους γύρω της. Θα μου πεις χρυσώνω το χάπι μάλλον της τιμωρίας, δεν την βάζω τιμωρία στο δωμάτιο ή στην καρέκλα απλώς της στερώ πράγματα πχ κάποιον παιχνίδι την τηλεόραση ή κάποια βόλτα και της εξηγώ πως όταν δεν συνεργάζεται αυτά είναι συνέπειες. Το βλέπει και στο σχολείο της 3 χρόνια τώρα με τις δασκάλες. Δύσκολο πράγμα η διαπαιδάγώγηση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συνεπεια ειναι το ότι " χάλασες το παιχνίδι, τώρα δεν μπορείς να παίξεις με αυτό όπως πριν" η " το δεν κοιμήθηκες το μεσημέρι, τώρα νυστάζεις και δεν μπορείς να παίξεις" αυτά που εξηγείς δεν είναι συνέπειες των δικών της πράξεων αλλα των δικών σου θέλω. Το μήνυμα που παίρνει από αυτό ειναι προφανώς πως όταν δεν είμαστε αρεστοί στους άλλους ίσως έχω συνέπειες. Στο λέω γιατί κάπως έτσι το είχα ξεκινήσει κι εγώ. Μετά άλλαξα.

      Διαγραφή

Τα σχόλιά σας με γεμίζουν χαρά!