28 Ιανουαρίου 2016

ΨΩΜΑΚΙ-ΕΥΚΟΛΑΚΙ ΣΤΗΝ ΓΑΣΤΡΑ.

Το έβλεπα στο ίντερνετ...για την ακρίβεια μου έσπασαν τα νεύρα οι άπειρες δημοσιεύσεις του συγκεκριμένου ψωμιού!!! 
Εύκολο,λέγανε....λίγα υλικά, λέγανε...οικονομικό,λέγανε....γρήγορο,λέγανε...νόστιμο,λέγανε...στανταράκι η επιτυχία,λέγανε...
Εεεεεεε δε μπόρεσα να μην μπω στον πειρασμό να το δοκιμάσω και να σας το παρουσιάσω!!!

ΥΛΙΚΑ για 2 καρβελάκια:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
680 ml νερό

(νομίζω ότι σε κάθε κουζίνα υπάρχουν αυτά, έτσι;)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ όπως την έκανα εγώ (δεν ακολούθησα πίστα την εκτέλεση της αρχικής συνταγής)

Σε ένα μικρό μπολάκι έβαλα λίγο χλιαρό νερό (από τα 680ml), έριξα την μαγιά και ανακάτεψα μέχρι να διαλυθεί.

Σε μια λεκάνη έβαλα το αλεύρι, την ζάχαρη, το αλάτι και πρόσθεσα την διαλυμένη μαγιά. Ανακάτεψα λίγο, πρόσθεσα το υπόλοιπο νερό (και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο...δεν είναι στην αρχική συνταγή) και ζύμωσα μέχρι να γίνει....ζυμάρι χαχαχαχα


Μετά το άφησα μέσα στην λεκάνη να "ξεκουραστεί" σε ζεστό μέρος σκεπασμένο με μια πετσέτα για 2,5 με 3 ώρες. (η αρχική συνταγή έλεγε το βάζουμε στο ψυγείο να "ξεκουραστεί για 12+ ώρες....σιγά να μην είχα τόση υπομονή χο χο χο).




Όταν το ζυμαράκι μου έγινε "μπόμπα" και παραλίγο να ξεχυλίσει το ξαναζύμωσα.."έκατσε" λίγο (μην τρομάξετε!!!), το χώρισα στα 2, έφτιαξα 2 στρογγυλά καρβελάκια και τα άφησα να ξαναμαναξεκουραστούν!!!

Εν τω μεταξύ έβαλα την γάστρα σκεπασμένη στον φούρνο, τον οποίο και προθερμανα (μαζί με την γάστρα) στο maximum του φούρνου!!!!

Έβαλα τα 2 καρβελάκια πάνω σε λαδόκολλα, τα μετέφερα μέσα στην γάστρα και τα άφησα να ψηθούν σκεπασμένα με το καπάκι για 30 λεπτά. Μετά έβγαλα το καπάκι και συνέχισα το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά!!!!


EXTRA TIP: Μέσα στο ζυμαράκι σας ρίξτε λίγο ξυδάκι για να εξουδετερώσει την όποια γεύση της μαγιάς!!!!

Γράφει η Giota.



Ακολούθησε τις Βlog-o-logies στο facebook
&
έλα να Blog-o-λογίσουμε στην ομάδα


6 σχόλια:

  1. Απαντήσεις
    1. Οι αυστηροί δοκιμαστες του σπιτιου είπαν τα καλύτερα για το ψωμι!!! Νομιζω ότι θα φτιάχνω ψωμακι συχνά από εδω και πέρα...!!

      Διαγραφή
  2. φτιάχνω συχνά ψωμί και διάφορα με ζύμες.... αλλά ψωμί στη γάστρα δεν έχω ακούσει ξανά!!
    κ σίγουρα θα μπει στη λίστα των δοκιμών!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Θέλω να δω πώς θα είναι σήμερα!!! Αν θα ψιχουλιάζει...αν θα έχει λασπώσει.....πάντως χτες σαν "φρέσκο" ήταν πολύ καλο!!!!

      Διαγραφή
    2. πες μας κ για σημερα!!!
      αν κ το ψωμί όταν πετύχει ποτέ δε μένει κ για αύριο... ειμαστε ψωμάδες εμείς!!!

      Διαγραφή
    3. Μια χαρά ειναι το ψωμι και σημερα!!! Πριν λίγο εφαγε ο σύζυγος μια φετάρα με μερέντα και τα σχόλια ήταν θετικά (και τον πιστεύω γιατι με τα ψωμια ειναι πολύ μιζερος...δεν τρωει χτεσινο κτλ) χαχαχα

      Διαγραφή

Τα σχόλιά σας με γεμίζουν χαρά!

ΕΦΥΓΕΣ ΚΙ ΕΣΥ......

Είναι βδομάδες που αποφεύγω αυτή την ανάρτηση....μου είναι τόσο δύσκολο να γράψω... Στην σκέψη και μόνο τα συναισθήματα με ξεπερνούν, τ...