ON LINE

3 Μαΐου 2016

ΓΙΑ ΟΛΑ ΦΤΑΙΝΕ ΤΑ "ΚΑΚΑ" ΣΚΥΛΙΑ;;;;


Με αφορμή το τραγικό περιστατικό που έλαβε χώρα στην πόλη που ζω (δείτε την ιστορία εδώ) θέλω να πω δυο λόγια σαν μαμά και σαν κηδεμόνας σκύλου. Μεγάλωσα σε ένα σπίτι που είχε πάντα σκυλιά, κανισάκια, ντόπερμαν, λυκόσκυλα, ημίαιμα, τα οποία "έφυγαν" είτε από γεράματα, είτε από αρρώστια. Ποτέ δεν πληρώσαμε για να αποκτήσουμε σκύλο "ράτσας", πάντα έφταναν στα χέρια μας από σπόντα και πάντα το σπίτι μας ήταν "ανοιχτό" για κάθε σκύλο!

Η Σίμπα, Βέλγικο Ποιμενικό και η μικρή μου.
Κανένα σκυλί μας δεν είχε λάβει εκπαίδευση "φύλακα"!!! Όχι, δεν ήταν φύλακες με την έννοια που έχει περάσει στο νου μας, ήταν απλά "συναγερμοί", γάβγιζαν οτιδήποτε πλησίαζε τον αυλόγυρο του σπιτιού κι έτσι καταλαβαίναμε ότι κάτι γίνεται έξω! Δεν έμεινα ποτέ "ξεχασμένα" δεμένα από τον κρίκο της αλυσίδας τους και πάντα γύριζαν ανάμεσα στα πόδια μας. Αν με δάγκωσε κάποιο από δικά μας σκυλιά;;;;;;; Φυσικά!!!!! Με δάγκωσε ένα κανισάκι που είχαμε αλλά δεν έφταιγε το σκυλί!!!!! Έφταιγα αποκλειστικά και μόνο εγώ που το ενόχλησα την ώρα που έτρωγε!!!!

Η Μάιρα, γερμανικό ποιμενικό
Όταν έμεινα σε δικό μου σπίτι άρχισα να παθαίνω σκυλοστέρηση!!!! Καταλαβαίνοντας,όμως, ότι δεν έχω τον χρόνο και τον χώρο που χρειάζεται ένας μεγαλόσωμος σκύλος έφτασε στα χέρια μου ένα πατσαβούρι. Το σκυλοκενό μου καλύφθηκε απόλυτα και όλα ήταν όπως παλιά!!! Αργότερα ήρθαν στο κόσμο τα παιδιά μου...Αν και το σκυλοπατσαβούρι μου είναι μόλις 2 κιλά πλάσμα και ζούσε στο κρεβάτι μας ποτέ δεν το άφησα χωρίς επίβλεψη με τα παιδιά.

Ο μπαμπάς μου με τον Νέρωνα (ντόπερμαν)
 Τα παιδιά μου φέτος έκλεισαν τα 5 και είναι απολύτως εξοικιωμένα με τα σκυλιά και με το δικό μας και με των γονιών μου αλλά και με τα σκυλιά που βλέπουν έξω. Παρόλα αυτά ξέρουν (και πάντα τους το υπενθυμίζω) πως:

1. δεν πλησιάζουμε σκυλιά που δεν ξέρουμε
2. δεν τα σφίγγουμε αγκαλιάζοντάς τα
3. δεν τρέχουμε μπροστά στα μεγαλόσωμα σκυλιά του παππού γιατί θα μας κυνηγήσουν για να παίξουν και θα χτυπήσουμε
4. δεν τα πονάμε γιατί θα αντιδράσουν
5. δεν τα πλησιάζουμε όταν τρώνε
6. δεν βάζουμε τα χέρια μας στις καγκελόπορτες για να χαϊδέψουμε τα σκυλιά (ακόμα και τα δικά μας)
7. δεν τα τρομάζουμε
8. δεν βγαίνουμε στην αυλή χωρίς τη μαμά αν είναι λυμένα τα σκυλιά


Επίσης σαν κηδεμόνας σκύλου έστω και μικρόσωμου όποτε έρχονται στο σπίτι μας παιδάκια απομονώνω το σκυλί, γιατί είναι ζώο και ποτέ δε μπορείς να είσαι σίγουρος πώς θα αντιδράσει αν φοβηθεί, αν πονέσει, αν στρεσσαριστεί!!!! Ακόμα και αν οι γονείς του παιδιού που έχουν έρθει στο σπίτι μας επιμένουν να αφήσω το σκυλί ελεύθερο στο σπίτι δεν το κάνω!!!! Αν θέλουν να έρθουν σε επαφή με το ζώο θα το κρατάω αγκαλιά για να το δουν και να το αγγίζουν!!! Είναι ζώο!!!! Το λιγότερο που μπορεί να κάνει είναι να γαβγίσει να τρομάξει το παιδάκι και να του δημιουργήσει φοβία για τα ζώα....

Το πατσαβούρι μας

Η όποια εμπειρία μπορεί να έχω με τα σκυλιά με έχουν οδηγήσει στο συμπέρασμα πως δεν υπάρχουν κακά, αιμοβόρικα και δολοφονικά σκυλιά!!! Υπάρχουν απλά κηδεμόνες αδιάφοροι, που τα μαθαίνουν έτσι ή που τα "αναγκάζουν" να συμπεριφερθούν έτσι και όταν λέω "τα αναγκάζουν" εννοώ πως τα έχουν μονίμως δεμένα, περιορισμένα, χωρίς εκτόνωση, χωρίς κοινωνικοποίηση!!!! Φυσικά και η κάθε φυλή έχει τα γενετικά της χαρακτηριστηκά αλλά πρέπει να σημειώσω πως η συμπεριφορά του σκύλου είναι ανάλογη της συμπεριφοράς του κηδεμόνα!

Επίσης οι κηδεμόνες σκύλων θα πρέπει να είναι σε θέση να προλάβουν συμπεριφορές και να λαμβάνουν μέτρα ασφαλείας σε περίπτωση επισκεπτών στον χώρο τους αλλά και στην βόλτα!!! Δεν είναι κακό να δέσεις για 2 ώρες το σκυλί σου όταν υπάρχει θέμα, ούτε το καταπιέζεις αν το βγάλεις βόλτα με λουρί (εξάλλου η βόλτα χωρίς λουρί ειναι παράνομη) ή και φίμωτρο αν χρειάζεται!!!!! Σεβασμός στα ζώα μας αλλά πρωτίστως σεβασμός στον άνθρωπο!!!!

Η πρώτη επαφή της ανηψιάς μου με το λυκόσκυλο του παππού!!!
Άρα πού καταλήγουμε;;;;; Δεν φταίνε τα "κακά" σκυλιά αλλά οι "κακοί" κηδεμόνες, οι ελλιπείς νόμοι και η δική μας αδιαφορία όσο αφορά τις καταγγελίες που δεν κάνουμε!!!!

Ακολούθησε τις Βlog-o-logies στο facebook



ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΜΠΕΜΠΑ ΚΑΙ ΤΟ PITBULL

ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ&ΠΑΙΔΙΑ:Η ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΕΜΠΕΙΡΙΑ.


7 σχόλια:

  1. Γιωτα μου δεν μπορω να δεχτω οτι δεν υπαρχουν κακα σλυλια η σκυλια με δολοφονικα ενστικτα. Ειχε υιοθετησει ο αδερφος μου εναν ημιαιμο λυκο απο μικρο. Συνεχεια καποιον χτυπουσε με τα νυχια του η δαγκωνε! Συνεχεια καποιος πηγαινε στο νοσοκομειο. Ο αδερφος μου, η νυφη μου, ο ανιψιος μπυ παιδακι μικρο τοτε. Δεν πηγαιναμε στο σπιτι του αδερφου μου γιατι φοβομασταν μην μας φαει το σκυλι. Ηταν ενα πολυ αγριο σκυλι, μολις εβλεπε καποιον γυριζε τα χειλη του πισω και εβγαζε εξω τους κυνοδοντες. Δεν το ειχαν εκπαιδευσει για φυλακα, δεν το χτυπουσαν, δεν το ειχαν δεμενο.
    Και αλλο ενα σκυλι που ειχαν μετα, λυκοσκυλο, ηταν πολυ αγριο. Το ειχαν βαλει μια φορα που πηγαμε να τους δουμε σε μια αποθηκη και αυτο πηδηξε, εσπασε το παραθυρο, βγηκε απο την αποθηκη και αρχισε να δαγκωνει ενα αλλο σκυλι που ζουσαν στο ιδιο κτημα.
    Σιγουρα υπαρχουν και ανθρωποι που εκπαιδευουν με λαθος τροπο τα σκυλια τους, απο την αλλη ομως σιγουρα υπαρχουν και σκυλια με φονικα ενστικτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι θα επιμείνω στην άποψή μου. Δυστυχώς δεν φταίνε τα σκυλιά αλλά οι κηδεμόνες!!!! Και στην περίπτωση που αναφέρεις παραπάνω θεωρώ ότι φταίει ο κηδεμόνας και θα στο αιτιολογήσω. Έχει (είχε) στην κατοχή του έναν σκύλο ημίαιμο με "μπερδεμένα" γενετικά χαρακτηριστικά και ιδιόρυθμο χαρακτήρα ο οποίος έχει επιτεθεί σε μέλη της οικογένειας (αγέλη για τον σκύλο), σε τέτοιες περιπτώσεις ο κηδεμόνας επιβάλλεται να ζητησει βοήθεια ειδικού για να διορθωθεί η συμπεριφορά του σκύλου και για να μην διατρέχουν κίνδυνο οι άνθρωποι. Το να αφήνεις έναν επιθετικό σκύλο στην τύχη του,προειδοποιώντας ότι απλά "δαγκώνει" είναι μέγα λάθος και αν τα πράγματα στην χώρα μας λειτουργούσαν όπως πρέπει θα είχαν πάρει το σκυλι για να αξιολογήσουν την συμπεριφορά του και θα αποφασίζαν αναλόγως για την τύχη του, όπως επίσης θα είχε κυρώσεις και ο ιδιοκτητης....

      Διαγραφή
  2. Γιωτα συμφωνω με τις αποψεις σου. Δεν υπαρχουν σκυλια κακα ουτε δοκλοφονοι σκυλιά. Πιστευω ομως οτι αν ακολουθεις μια "ανεγκεφαη" και πανω απ'ολα απανθρωπη συμπεριφορα στα ζωα (για να θυμηθουμε εμεις οι ανθρωποι εχουμε μυαλο τελικα;) σιγουρα το σκυλι θα πραξει ασχημα και δολοφονικα. Οταν κραταμε τα σκυλια δεμενα, χωρις τροφη και νερο και τα "εκπαιδευουμε" δολοφονικα και αυτα καποια στιγμη θα πραξουν ετσι. Για σκεφτειτε αν σας κανανε και εσας ετσι πως θα αντιδρουσατε για να επιβιωσετε ; θα επαναστατουσατε και θα μεταμορφωνοσασταν σε αγριμια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γιώτα συμφωνώ απόλυτα , όσο για την τραγική ιστορία με το παιδακι στην Κοζάνη ριχνω κυρίως το φταίξιμο στον ιδιοκτήτη , οταν εχεις 8 σκυλιά πετιοριςμενα , δεν μπορείς να επιβληθεις διότι δημιουργούν μόνα τους κανόνες αγέλης μεταξύ τους. Και αυτη η μάνα βρε παιδιά , δεν θέλω να της ρίξω φταίξιμο αλλα πως πας σε σπίτι με 8 μεγαλώσαμε σκυλιά και κάθεσαι και ήσυχη. Κρίμα το παιδακι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θέλω να σχολιάσω τα πώς και τα γιατί σχετικά με την μητέρα...Το παιδί έφυγε και αυτό δεν αλλάζει δυστυχώς! Όσο αφορά τον ιδιοκτήτη....τι στην ευχή τα ήθελα 8 ροτβάιλερ 70 χρονών άνθρωπος;;;;;Πώς είναι δυνατόν να τα κουμαντάρει;;;; Πώς μπορεί να τα βγάλει για να εκτονωθούν;;;; -αυτά θέλουν τουλάχιστον 1 ώρα εκτόνωσης καθημερινα...πολλαπλασίασέ το επί 8- Πώς τα συντηρεί ιατροφαρμακευτικά και με τροφές);;;Μήπως μιλάμε για παράνομο εκτροφέα;;;; Και οι γείτονες;;;;; Αφού έβλεπάν τα "στραβά" γιατί δεν κατήγγειλαν νωρίτερα;;; Τα κακά σκυλιά φταίνε;;;;;;;;

      Διαγραφή
  4. Δυστυχώς υπάρχει ο εύκολος τρόπος να ρίξουμε ευθύνες στα ζώα που δεν μιλάνε... Βέβαια εγώ θα αναφερθώ σε πολλά αδέσποτα που εκ φύσεως και συνθηκών είναι άγρια και θέλει προσοχή. Θα συμφωνήσω με την άποψή σου πως οι συνθήκες κάτω από τις οποίες διατηρούσε τα σκυλιά ο κύριος ετών 70...σαφώς και δημιουργούν πολλά ερωτήματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μεγάλο θέμα τα αδέσποτα.....κι εγώ τα κοιτώ με καχυποψία στο δρόμο...αν και αγαπώ τα σκυλιά πολλές φορές φοβάμαι στον δρόμο...παρόλα αυτά δεν είναι επιλογή τους που είναι αδέσποτα! Οι άνθρωποι ευθύνονται για την κατάσταση αυτη, που είτε τα βαρέθηκαν και τα έδιωξαν, είτε γέννησε η σκύλα τους και αμόλησαν τα κουτάβια,τα οποία κουτάβια μεγάλωσαν και αναπαράχθηκαν ξανά και ξανά είτε, είτε, είτε......Πονεμένη ιστορία δημιούργημα ανεύθυνων...

      Διαγραφή

Τα σχόλιά σας με γεμίζουν χαρά!